Kummikoirani Chili

Kummikoira-Chili

Moi, olen Topi Tervakoskelta. Olin auto-onnettomuudessa 2006, josta seurauksena neliraajahalvaus. Sain ensimmäisen kerran kuulla avustajakoirista kuntoutuksessa 2006. Vuoden harkittuani pistin paperit vetämään ja -09 keväällä sain Chilin, josta on ollut paljon hyötyä, iloa ja seuraa.
Chili auttaa minua tavaroiden nostamisessa, ovien avaamisessa/ sulkemisessa ja valojen sytyttämisessä/sammuttamisessa. Chili osaa myös painaa muita nappuloita, esim. hissin nappuloita, liikennevaloja ja ovikelloja sekä auttaa vaatteiden riisumisessa. Chilin ansiosta pääsen muuttamaan omaan asuntoon aikaisemmin kuin osasin kuvitellakkaan. Chili mahdollistaa ulkoilun yksin koska minun ei tarvitse pelätä pudottavani esineitä ja jos pudotan, Chili nostaa ne välittömästi, joten olemmekin useita tunteja päivässä ulkona säästä riippumatta.

Muiden päivittäin tapaamieni ihmisten, kuten fysioterapeuttini ja avustajani sormia syyhyää päästä rapsuttamaan Chiliä, mutta he tietävät, ettei se ole mahdollista. Koska Chili kulkee kanssani kaikkialla: ravintoloissa, kaupoissa ja muissa paikoissa joissa on paljon väkeä, törmää pakostakin ihmisiin jotka tulevat kyselemättä mitään rapsuttelemaan koiraa. Sen sijaan pikkulapset usein kysyvät miksi koiralla on liivit, missä koira auttaa tai saako silittää.
Varsinkin ollessamme ulkomailla Chili yllätti postitiivisesti kylmähermoisuudellaan. Matka sujui ongelmitta niin autossa kuin laivallakin.

Terveisemme siis kaikille:

Katsoa ja kysellä saa, mutta ei koskea - Chiliä siis : )!